среда, 25. јануар 2012.

Извештај са протеста "Зелени Србије" у Винчи

Да ли су “Нуклеарни објекти Србије” безбедни од терористичких аката?
Око сто чланова ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ је заједно са грађанима Гроцке одржало протест испред Института Винча и ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ јер до сада нису добили одговоре на постављена питања која се тичу безбедности и утицаја на животну средину новоизграђеног складишта за радиоактивни отпад надомак двомилионског Београда.
Иван Карић, председник ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ, је у изјави окупљеним медијима истакао: „Зелени Србије су спремни да у великом броју блокирају улаз у ЈП“НОС“ и радикализују протест, уколико изостане званичан одговор са пратећом документацијом.
Зелени Србије сматрају да безбедност и здравље грађана Гроцке, Београда и Србије превазилазе интересе појединих групација и да је неопходно искористити сва расположива средства да се они заштите. ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ такође захтевају одговор на кључно питање: “ДА ЛИ ПОСТОЈИ СИСТЕМ ЗАШТИТЕ ОБЈЕКАТА ОД ТЕРОРИСТИЧКИХ АКАТА?”
ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ су у име грађана Србије упутили званични захтев ЈП „НОС“ и Поверенику за информације од јавног значаја, Г. Шабићу, да се на основу Закона о доступности информација од јавног значаја и Закона о процени утицаја животну средину објаве следећи документи за складиште радиоактивног отпада у Винчи:
1. СТУДИЈА О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ СА НАВОЂЕЊЕМ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ СУ РАДИЛЕ ПРОЦЕНУ, КОЈЕ СУ ПРОЦЕНУ ОДОБРИЛЕ ПРИЛИКОМ ДОНОШЕЊА ПЛАНСКИХ ДОКУМЕНАТА, ПРОГРАМА ОДЛАГАЊА И ОДРЕЂИВАЊА ЛОКАЦИЈЕ.
2. ЗАПИСНИК СА ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О ИЗГРАДЊИ СКЛАДИШТА СА СПИСКОМ УЧЕСНИКА
3.  СВИ ЗНАЧАЈНИ УТИЦАЈИ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ, ПОСЕБНО ОНИ КОЈИ МОГУ  НАНЕТИ ШТЕТЕ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ, СА МЕРАМА ЗАШТИТЕ.
4. ПРОЦЕНА УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ.
5. СИСТЕМ БЕЗБЕДНОСТИ  ПОМЕНУТИХ ОБЈЕКАТА У СЛУЧАЈУ ТЕРОРИСТИЧКОГ АКТА
Истовремено најављен је даљи рад на побољшању услова живота на општини Гроцка, борба за санирање депоније, решавање комуналних проблема, оживљавање месних заједница и осталих проблема које наша општина има.


Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.