уторак, 3. јануар 2012.

Нема бољег живота у 2012-ој и поред јефтиније хране већ почетком Јануара

БЕОГРАД – Грађане Србије очекује још једна тешка година, у којој неће бити отварања нових радних места. Криза ће се продубити у односу на претходну годину, што ће додатно отежати живот грађана.
 Да ће Србија ући у тежу кризу, признао је и Мирко Цветковић, премијер Србије, који је рекао да нас чека тешка година и да не верује да ће уз привредни раст од 1,5 одсто доћи до масовнијег запошљавања.

- Мислим да ће година бити тешка, али се надам да ће бити успешна – казао је Цветковић.
Кризу ће додатно повећати и нови републички буџет, кога називају „антикризним“. Буцет је ступио на снагу 1. јануара, а „тежак“ је близу 890 милијарди динара. Буџет за 2012. годину базиран је на расту бруто домаћег производа од 1,5 одсто, а њиме су предвиђена и додатна поскупљења.

                                      Јефтинија храна већ почетком јануара
 Потрошачи ће већ почетком јануара осетити прве позитивне ефекте одлуке Владе о ограничавању трговачке марже на основне животне намирнице на 10 одсто, оценили су стручњаци и представници удружења потрошача.
Влада је у петак донела ову уредбу која ће важити шест месеци од дана ступања на снагу, а односи се на пшенично брашно тип 400 и 500, јестиво сунцокретово уље, термички обрађено кравље млеко, јогурт, бели кристални шећер и свињско, говеђе и кокошје свеже месо и слатководну рибу. Стручњаци су се сложили да је у питању мера привременог карактера, а да је за решавање тог проблема на дуге стазе неопходан долазак нових трговинских ланаца у Србију.
Директор Института за економику пољопривреде др Драго Цвијановић сматра да ће ова мера стимулисати долазак још већег броја трговаца.
- Уколико се анализирају марже тих основних производа у Србији и у свету, где је конкуренција развијена, онда се види да смо ми отишли и малкице превише - нагласио је Цвијановић.
Он очекује да грађани осете прве позитивне ефекте мере већ у првој половини јануара.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.