недеља, 8. јануар 2012.

Традиционално ломљење божићне чеснице код Теразијске чесме, ватромет за Бадње вече у Калуђерици

БЕОГРАД - За само десетак минута божична чесница од 50 килограма завршила је у рукама неколико стотина београђана који су се по 21. пут окупили испред Теразијске чесме како би увеличали ову манифестацију. Традиционално ломљење божићне чеснице у којој су била три златна дуката и ове године није могло да прође без међусобног гурања и довикивања, али ни то није могло да поквари божићни дух који је владао на теразијама.
Божићну чесницу направила је пекара “Тома”, а златне дукате даривало је предузеће “Јабланица” из Београда који су тежили између 2,5 и три грама понаособ.
 На њима су били мотиви Томе Миљковића, власника пекаре “Тома” који је преминуо 2011. године.  Када су организатори, који су били окружени оградом, полицијом и редарском службом, кренули да ломе погачу, настао је општи метеж.  Неколико десетина суграђана успело је да прескочи ограду, али је полиција правовременом интервенцијом спречила тежи инцидент.  Први делови чеснице завршили су у рукама најмлађих који су стрпљиво чекали да дођу на ред.
Валентина Јашовић новинарка јагодинске телевизије “Палма плус” ипак се прва радовала када је у свом делу чеснице нашла дукат.
- Дошла сам овде да радим и нисам очекивала да ћу извући златник. Свако ко нађе дукат очекује да му ова година буде срећна и благородна - рекла је Јашовићева.  Поред чеснице, организатори манифестације делили су и мање погаче, руже, као и православне крстове.
Видевши да неће моћи да дођу до свог парчета чеснице, велики број београђана стао је у ред за погаче које су такође подељене за неколико минута.


 Снежана Плавшић из Београда друга је извукла златни дукат за који је пожелела да јој донесе срећу и благостање.
- Очекујем да дукат донесе мир мојој породици и зато ћу га чувати на посебном месту - кратко је прокоментарисала Снежана избегавајући фотоапарате и камере бројних новинарских екипа.  Трећи добитник није био познат а према речима организатора често се дешавало да људи тек кад дођу кући схвате да су извукли дукат.  Манифестацију у славу једног од највећих хришћанских празника, Божића, подржали су Управа града, СУП Стари град и Туристичка организација Београда а све у организацији Уније пекара Србије.
Неколико малишана прикљештено уз ограду

 И пре ломљења погаче дошло је до међусобног гурања међу окупљеним београђанима који су покушавали да приђу што ближе чесници. Тако је неколико деце остало прикљештено уз ограду. Када су малишани заплакали, један од полицајаца успео је да смири окупљене и заштити малишане. Погледајте један од снимака како је то изгледало :

 

Још један од занимљивих снимака који смо пронашли је и Ватромет за Бадње Вече у Калуђерици, у организацији Снаге Грађана. Погледајте :
                                                                                                            
                                     
                                                                                                                                                                           






Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.