понедељак, 23. јануар 2012.

Ко ће ским на следеће изборе?

ЛОКАЛНИ и парламентарни избори биће расписани 11. марта, када истиче последњи рок за старт изборних процеса.
Ово је за "Новости" изјавила председница парламента Славица Ђукић-Дејановић. Она је истакла да се преговори у владајућој коалицији око овог питања приводе крају, а да је начелни договор да се све темпира за последњи дан, како би актуелна власт у пуној мери изгурала четворогодишњи мандат и завршила започете послове.
- Из економских разлога, председник Борис Тадић расписаће парламентарне, а ја локалне изборе истог дана - каже наша саговорница. - Готово је извесно да ће датум њиховог одржавања бити 6. мај, тако да ће кампања трајати нешто краће од два месеца.



Демократе са ЛСВ, напредњаци са Новом Србијом, социјалисти и ЈС највероватније опет уз ПУПС. Динкићев УРС би са Расимом Љајићем, али би лидера СДПС-а радо на својој листи видео и ДС, док ће ДСС, СРС и СВМ самостално изаћи пред бираче на наредним изборима, процене су појединих политичара.

Стожер актуелне Владе ДС највероватније ће имати ужу коалицију него пре избора 2008. године. Шефица посланичке групе „За европску Србију" Нада Колунџија изјавила је да Демократска странка не може да прави предизборну коалицију са УРС и СПО, већ да ће на њиховој листи бити само они са којима се договоре око основних циљева.

ДС сигуран у СПС

- Неспорно је да са СДПС-ом Расима Љајића делимо, у програмском и идеолошком смислу, заједничке циљеве и да са њима можемо да наставимо сарадњу, као и са ЛСВ-ом. Чињеница је да је УРС одлучио да иде самостално на изборе и да смо се са СПО-ом разишли у вези са политиком о Косову - истакла је Колунџија и додала да је досадашња коалиција са социјалистима „једина сигурна", а да је након избора могућ разговор и са ЛДП-ом, те да искључује сваку могућност сарадње са напредњацима.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић након следећих избора очекује исти распоред снага у власти, а у коалицију ће, како истиче, ући са досадашњим партнерима, али очекује чак 40 места у парламенту. Марковић је изјавио Тањугу да ће предложити да се у свим местима где коалиција око СПС буде на власти обезбеди по 1.200 евра за свако новорођено дете, као подстицај рађању и борби против „беле куге", али и да ће се залагати за субвенције грађанима за покретање породичног посла.

Из СПО-а истичу да се њихова политика сада битно разликује од оне коју води ДС, те да не треба чувати „лажну коалициону идилу", а представници УРС-а инсистирају на томе да ће самостално пред гласаче.
- Одлуку о самосталном изласку на изборе донели смо још пре годину и по дана, када је унија формирана. У овом тренутку, осим Љајићевог СДП-а, не видимо ниједну другу странку као потенцијалног партнера - оценио је посланик УРС-а Влајко Сенић.
СПС је већ договорио заједнички наступ са ЈС-ом Драгана Марковића Палме, а још је неизвестан наставак сарадње са ПУПС-ом. Са Главног одбора партије пензионера поручено је да од јануара почињу преговоре и то прво са дугогодишњим партнерима, али не искључују ни остале странке, што потврђује потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић, који је ишао на чај са лидером СНС-а Александром Вучићем.

Јовановић размишља о Драшковићу

Без обзира на то што већ месецима заједно са представницима СПО-а и СДУ-а обилази градове широм Србије и дели исте ставове по питању Косова и евроинтеграција, председник ЛДП-а Чедомир Јовановић тврди да чланице „Преокрета" још нису формирале предизборну коалицију. Лидер ЛДП-а изјавио је да ће та странка са СПО-ом и СДУ-ом време до расписивања избора искористити за „артикулисање програма покрета", јер није време за „политичко ценкање".

Напредњаци су утаначили сарадњу са НС-ом Велимира Илића, као и ПСС-ом Богољуба Карића и ПС-ом Александра Вулина, а за предизборне партнере би радо видели и ПУПС и поједине мањинске странке.
Потенцијални коалициони партнер СНС-а је и ДСС, али тек након избора. Представници ДСС-а су у више наврата истицали да ће самостално изаћи пред бираче. Исто се очекује и од СРС-а, који до сада као коалициони партнер није помињан ни у једној комбинацији, ни предизборној ни постизборној.

Што се тиче Гроцке, претпоставља се да ће Снага Грађана ићи на заједничку листу са СПС-ом. Вероватна је и коалиција између ДСС, СПО-а и још неких група грађана, док ће СНС вероватно изаћи самостално на изборе. Уосталом, врло брзо ће се сазнати ко ће ским.
Само да не буде цитат од главног јунака Беле лађе, сад већ легендарног Срећка Шојића: ’’И од толики шнајдери, овај народ ће да буде бос и го’’!

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.