среда, 18. јануар 2012.

Живот у 21.веку насеља Смоква -Ритопек

Тамо негде пред крај месеца децембра, сада већ прошле године, добих занимљив мејл да наша редакција сврати до Ритопека насеље Смоква. Тачније у улице Карађорђеву и Пролетерску и да и сама се увери у каквом је стању њихово насеље што се тиче путева. Насеље се налази између друге и треће станице аутобуске линије 304 с леве стране чим се скрене са Смедеревца ка Ритопеку.

Скретох с главног пута у насеље. Улица широка око 5 метара, куће одмах почињу да се низају једна до друге. Насеље доста велико, нове бандере електродистрибуције, на њима и прикључци за кабловску телевизију,рекло би се на први поглед лепо место за живот. Међутим оно што заиста недостаје је асфалт. Био је јако суморан, облачан дан. Пре пар дана је и киша падала, што се заиста види по "каљугама" на самом путу. Како изађете из аута нема шансе а да не упаднете у неку бару, јер их је просто немогуће избећи.
И ту негде на самом почетку сретох једног од мештанина како покушава аутом да се домогне главног пута. Зауставих га и замолих да ми исприча проблеме његовог места.
Зове се Николај Ненад, ту негде у тридесетим годинама, каже да насеље постоји још од сада већ давне 1987г. Он и његови су се ту доселили још док је клинац био. Његова прича је заиста за рубрику "Веровали или не"....Ево видиш какве ми муке имамо, наставља причу. Сваког дана стрепим да ли ћу успети с колима да се домогнем до куће и обрнуто. Док је суво време још некако и пролазим, али кад је киша и снег само ми одавде знамо како пролазимо.

Да видим да је колима заиста тешко,а пешице?

Како пешице? Како мислиш да уђем у аутобус, па не би могло ни најбоље хемијско чишћење да ме очисти. Најгоре је што овде има и доста мале деце. Родитељима уопште није лако. Морају сваки дан да се организују да их возе до школе и назад. Велика већина њих ради па је јако тешко то све организовати. Опет понављам, лети и некако. Сад је катастрофа.

Видим да је овај пут посипан, нешто је ипак рађено на њему?

Да посипан је. Ми смо одавде га посипали више пута, и то смо све сами финансирали. Међутим све то временом поново пропадне и вратимо се ако не и на горе него што је било. Главни проблем су трактори који све то прокопају када падне киша. Опет не можемо кривити ни те раднике сељаке и њима није лако. Ми смо уствари и кад смо се овде доселили купили овај пут сви заједно у некој дужини од 200 метара за неких 12 000 марака у оно време да би спојили насеље са главним путем. Више народ и нема пара за неке веће инвестиције.

 Да ли сте се обраћали неком у вези вашег проблема?

Више пута је писана молба у Гроцкој током свих ових година. Тада је нешто, колико се сећам било спорно око надлежности. Ја сам иначе писао и допис граду око нашег проблема. Добио сам одговор да надлежност за нашу улицу има Гроцка. Они немају надлежност и да се надају да ћемо што пре решити проблем. Немам код себе сад тај допис, али је било нешто у том смислу.

  И јесте ли писали после тога Гроцкој?

Па ја нисам, не знам да ли је неко од осталих мештана. Скупио сам потписе од свих одавде и требао сам пред Нову годину да пошаљем допис, међутим не стигох да од многих покупим и матичне бројеве. Ви мора да схватите да смо ми овде толико очајни због путева да смо у стању да урадимо све само да добијемо асфалт.

У ком смислу све?

Па у сваком смислу. Ево рецимо сад иду избори, и ми бисмо ко год сад да дође и да започне радове сви гласали за тога некога. За ту странку или појединца. Па нек је и највећи зликовац и да то знамо, али нама је пут неопходан.


 Зато сте се вероватно и нама обратили?

Тако је. Да пробамо и овим путем да некако да укажемо на наш проблем. Ваљда ће неко прочитати и смиловати се. Ја знам да постоје још сигурно доста оваквих проблема, али наш проблем траје сада већ преко 30 година.Имамо струју, воду, кабловску, кућне бројеве. Мало је чудно да имате све то а пута нигде.

Заиста и јесте онако мало чудно. Поздрављам се са мештанином и пожелех му да истрају у својој борби за асфалт. За крај исликах мало предео, да бар мало визуелно пренесем и Вама ту муку тих људи...
 
Скретање са главног пута у насеље

Поглед на део насеља

3 коментара:

  1. NE ZNAM KO JE OVO OBJAVIO ALI SVAKA MU CAST DA SE NEKO I NAS U RITOPEKU SETI,INFRASTRUKTURA U UVOM PRIGRADSKOM NASELJU JE JEDNA VELIKA NULA CAK NEMA NI GRADSKI VODOVOD TO JE STVARNO TUZNO I JADNO OD OVE OPSTINE, VALJDA CE NEKO NEKADA NESTO URADITI I ZA NAS SAMO NE ZNAM U KOM VEKU......

    ОдговориИзбриши
  2. Poznajem ovaj deo Ritopeka koji se dalje širi i na deo sela koji se zove Krušik. Verujem da će se brzo rešiti ovaj problem, jer je u pitanju zaista veliko naselje koje se pruža čak do pijace na Boleč...

    ОдговориИзбриши
  3. Steta prelep kraj ali jednostavno nema covek kome da se obrati jer ova opstina nikad nema para,svako od ovih prigradskih naselja ima bar nesto od infrastrukture ali ritopek nema nista,nema gradski vodovod,nema kanalizaciju,sporedne ulice neasvaltirane trotoari ne postoje uopste tako dok izadjete do stanice autobuske morate da obratite paznju na bahate vozace da vas ne pregaze jer smo prinudjeni da pesacimo po glavnom drumu,sramota je to od ove opstine i onih koji je vode znali su da kod radmilovca asvaltiraju put medju njivama zato sto tamo zivi njihov covek mi mozemo da gazimo blato a gospoda ne mogu nadam se sto pre da cemo smeniti ove lopove jer zbog takvih ljudi nijedno naselje se nece razviti nego ce gledati sto pre da ga upropaste.Hvala bogu da se raspisuju izbori molimo boga da nam asvaltiraju ovaj deo ritopeka i dovedu tu pijacu vodu................

    ОдговориИзбриши

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.