петак, 20. јануар 2012.

Протест поводом отварања складишта радиоактивног отпада у Гроцкој

    Није култура смеће да се баца на отпад

Позивамо Вас да у уторак, 24. јануара у 12 часова присуствујете протесту испред Института Винча под називом „Није култура смеће да се баца на отпад“. Протест организују Зелени Србије као  израз незадовољства, сопственог али и грађана општине Гроцка, због отварања складишта радиоактивног отпада.

Окупљеним грађанима ће се обратити председник странке Иван Карић, као и представници Покрета за Гроцку.
Циљ протеста је да се скрене пажња на бројне еколошке и друштвене проблеме Општине Гроцка, који  не само да се не решавају већ се годинама све више продубљују, а кулминирали су вешћу да се на територији Гроцке приводи крају градња складишта радиоактивног отпада, које је од центра града удаљено само 14 км. Информације изнете у јавност о овом складишту су ограничене, па ћемо овом приликом затражити од надлежних да се јавно објави сва документација као и студија о стратешкој процени утицаја складишта на здравље и околину.
Општина Гроцка,са великим потенцијалом за културни и привредни развој, претворена је у црну рупу Београда. Док је једно од најстаријих археолошких налазишта у Европи већ две године затворено због клизишта које није санирано, Гроцком доминирају градска депонија (која се излива у околне воде повезане са Дунавом), асфалтна база, као и бројни већи и мањи загађивачи.

Ко су Зелени Србије?

  Зелени Србије су политичка организација опредељена за систематски и организован политички ангажман за одрживи развој, квалитет живота и заштиту и очување природе.
Полазећи од тога да је свестрана заштита животне средине и интегрално управљање ресурсима природе од пресудног значаја за будући одрживи (усклађени) развој Зелени Србије ће развијати систематске активности са конкретним резултатима, посебно у области заштите и очувања биодиверзитета, интегралног управљања отпадом, као и свим другим аспектима глобалне екологије.

Текст из Политике Зелених Србије

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.