понедељак, 2. јануар 2012.

Хиљаде људи на Улици отвореног срца

БЕОГРАД – Традиционално, као и сваке године, неколико хиљада Београђана са својим гостима и пријатељима први дан у Новој години провели су на улицама престонице, на манифестацији „Улица отвореног срца”, у оквиру које је организована и хуманитарна акција „Марш за бебе”.
Манифестација је симболично почела поворком солидарности са бебама, односно шетњом учесника, организатора, али родитељима са бебама у колицима, од Атељеа 212 до Скупштине општине Стари град.

Акцији „Марш за бебе” придружили су се и председник Србије Борис Тадиц, министар унутрашњих послова Ивица Дачић и представници градске власти који су се током шетње поздрављали, сликали и разговарали са грађанима.
Отварајући манифестацију председник Србије Борис Тадић прогласио 2012. Годином беба, поручивши да су бебе најважнија ствар у животу .
„Желим вам да имамо што више беба и да свака наредна година буде година беба”, рекао је Тадић у Светогорској улици где је у оквиру Улице отвореног срца одржан и Марш за бебе у коме су учествовале хиљаде родитеља и њихове деце.
Основно обележје овогодишње манифестације биле су црвене портикле, па је десетине хиљада грађана осим тих портикли, носило балоне са песницама беба, а приход од продаје свега тога биће искоришћен за куповину опреме која је потребна најмлађима.
Директор Фонда Б92 Веран Матић рекао је да су у 2011. личност године биле превремено рођене бебе а да ће 2012. бити година свих беба.
„Желим да нам будућност буде попут парка у којем ће се баке и деке играти са децом , а не да Србија постане велики старачки дом „, рекао је Матић.
У припреми за марш је, према речима организатора, прикупљено 18.000 евра за два инкубатора од концерта Здравка Чолића, донирана су још два инкубатора од Рударског басена Бор, а још један инкубатор донирао је сам Чолић, а прикупљена су средства за још један инкубатор, тако да су у новогодишњој ноћи и првог дана 2012. године, бебе у Србији добиле најмање шест инкубатора.
Од Таковске па све до Македонске децу су забављали разноврсни улични аниматори, артисти, музичари и глумци, кловнови, а старији грађани су на улицама могли купити кувано вино и ракију или присуствовати традиционалном новогодишњем ручку у Српској кафани, где су госте служили глумци.
У главном уметничком програму, на Пјацети Атељеа 212, учествовали су певачи и глумци Дејан Цукић, Горица Поповић, Иван Јефтовић и Душица Новаковић, дувачки и гудачки оркестри, а организовано је улично позориште, као и луткарска представа, циркус и дружења са аниматорима и мађионичарима.
„Улица отвореног срца”, која се у Светогорској улици у општини Стари Град одржава од 1988, ове године је прерасла у акцију „Град отвореног срца”, у којој учествује 11 београдских општина.
Манифестација „Град отвореног срца” одржана је на општинама Стари град, Савски венац, Звездара, Палилула, Нови Београд, Чукарица, Сурчин, Барајево, Обреновац и Младеновац.
                                                                                                                                (Tанјуг)

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.