четвртак, 5. јануар 2012.

Српска православна црква и верници славе сутра Бадњи дан и Бадње вече, припремајући се за прославу Божића - рођење Исуса Христа.

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се рођење Спаситеља, чији се долазак на свет слави као почетак новог времена.
Патријарх српски Иринеј служиће сутра у 16 сати вечерње богослужење са освештањем и паљењем бадњака у малој Светосавској цркви на Врачару, док ће 7. јануара, на Божић, литургију служити у Саборној цркви у Београду.

На Бадњи дан испред цркве Покрова пресвете Богородице у 11 сати почеће традиционална звездарска литија која ће ићи Поп Стојановом улицом, Булеваром краља Александра до трга испред општине Звездара.

                                        Ђилас и Антић честитали Божић

Драган Ђилас, градоначелник Београда, честитао је Божић Српској православној цркви и Београђанима који га прослављају по јулијанском календару.
- Честитам Божић свим суграђанима који прослављају овај велики хришћански празник и желим да га проведу у здрављу, миру и благостању, у породици, међу пријатељима и комшијама. Нека нам Божић донесе срећу и радост, да као и до сада негујемо љубав и толеранцију - каже се у поруци градоначелника Ђиласа.
Председник Скупштине града Београда Александар Антић честитао је Божић патријарху српском Иринеју и свим верницима.
- У име Скупштине града и у своје лично име, вама и свим архијерејима Српске православне цркве, свештенству и грађанима Београда православне вероисповести срдачно честитам наступајући празник Христовог рођења. Вама и свим верницима који славе по јулијанском календару желим срећан Божић и изражавам дубоко уверење да нада у људску доброту увек изнова ојача - наводи се у честитки Александра Антића.

                                                 Ломљење божићне чеснице

Традиционално ломљење божићне чеснице биће организовано 7. јануара у 12 сати код Теразијске чесме, најавила је Туристичка организација Београда.
Чесница ће бити тешка 50 килограма и у њој ће бити три златника. Божићну погачу ће направити пекара "Тома", а златне дукате ће даривати предузеће "Јабланица" из Београда.

Ломљење чеснице у центру Београду организовано је сваког Божића у претходне две деценије.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.