понедељак, 2. јануар 2012.

Дочек Нове године у Београду

БЕОГРАД – Раскошним ватрометом изнад осветљеног Моста на Ади и његовим свечаним пуштањем у саобраћај, веселим дочеком на платоу испред Дома Народне скупштине и рођењем чак три бебе у првом минуту после поноћи, у Београду је почела 2012. година.
Председник Србије Борис Тадић прошетао је заједно са Београђанима и њиховим гостима Мостом на Ади који је, декоративно осветљен и уз спектакуларни ватромет, свечано отворен за саобраћај пола сата после поноћи.
Поред Тадића, новим мостом који ове ноћи блиста плавичастим сјајем, прошетао је и градоначелник Драган Ђилас и председник скупштине града Београда Александар Антић, као и многи други градски функционери.

Са њима су и хиљаде Београђана и њихових гостију који су шетали мостом у оба смера, док су се возила кретала са новобеоградске на чукаричку страну, а већ од јутарњих сати преко моста ће саобраћати и први аутобуси јавног градског превоза.
Река Сава ове ноћи од ватромета је блистала плавим сјајем, док је изнад ње нови мост, и сам осветљен, одузимао дах посетиоцима који су имали прилику да га виде изблиза.
Мост на Ади, осветљен као саставни део унутрашњег магистралног прстена, дугачак је 969 метара и широк 45 метара, са пилоном високим 200 метара и има шест саобраћајних трака, два колосека за метро и две пешачко-бициклистичке стазе.
Ватромет је приређен и на платоу испред Дома Народне скупштине где је програм под слоганом „Београд град отвореног срца” отворила музичка група „Галија” да би после ње наступили популарни „Плави оркестар”, а по поноћи и бенд „Ван Гог” и Сергеј Ћетковић.
Међу Београђанима који су прослављали дочек Нове године на платоу испред Дома Народне скупштине било је и странаца, међу којима највише Словенаца.
На платоу се према слободним проценама присутних полицајаца окупило између 10.000 и 15.000 људи.
Уз пиће и у весељу са својим најдражим, девојкама, младићима, супругама, мужевима, децом, браћом, сестрама и пријатељима, Београђани су дочекали Нову годину у прохладној, али сувој новогодишњој ноћи и уживали у рок репертоару до раних јутарњих сати.
Дочек Нове године у Скадарлији је, као и увек, био боемски, уз богат мени, док су многобројни гости уз квалитетну храну уживали у музици оркестара староградске музике.
Весело и живо је било у ресторанима и бистроима у Скадарлији, где је у кафани „Три шешира” оркестар од 15 чланова, уз добру закуску, госте забављао староградским мелодијама.
И скадарлијски ресторан „Има дана”, где је свирао оркестар „Монокл”, био је за дочек Нове године максимално попуњен. Нову годину су у том ресторану дочекали и млађи и старији, а највише је иностраних гостију, уз рибље специјалитете, печење и јела са роштиља.
Живо је било и на Тргу Републике где су се продавали сувенири, сендвичи и посластице и где је на импровизованом подијуму приређена игранка.
И у празнично украшеној Кнез Михајловој улици улични продавци су изложили Београђанима обиље новогодишњих реквизита, украса и сувенира.
У првом минуту 2012. године у Гинеколошко-акушерској клиници у Београду рођене су три бебе, две девојчице и један дечак, Петра и Валентина и дечак Андрија, док у првим сатима 2012. године није било новорођенчади у породилишту „Народни фронт”.
Хитна помоћ је до три часа јутрос обавила 86 интервенција од којих 30 на јавном месту, изјавила је заменик начелника смене у тој здравственој служби др Тања Ратковић.
Према њеним речима, у том периоду догодила су се два саобраћајна удеса у којима су три особе повређене.
У саобраћајној несрећи на Зрењанинском путу две особе су повређене, а претходно око 19.45 часова на углу улица Димитрија Туцовића и Крфске, на Звездари, око 19.45 часова догодио се саобраћајни удес у којој је једна особа лакше повређена и са повредом главе пребачена у Ургентни центар.
Др Ратковић је рекла да није било повреда од употребе пиротехничких средстава и из ватреног оружја и да је помоћ била потребна углавном алкохолисаним особама на јавним местима, као и хроничним болесницима.
Она је раније синоћ рекла да је од хроничних болесника помоћ углавном била потребна астматичарима и срчаним болесницима.
Она је истакла да не би могла рећи да је ноћ протекла мирно, јер екипе Хитне помоћи стално морају да интервенишу због великог броја алкохолисаних особа.
Већих пожара није било, а ватрогасци су од синоћ од 18 часова обавили 25 интервенција од чега 80 одсто у контејнерима, а у мањој мери и на инсталацијама, речено је Танјугу у Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд.
------------------------------------------------------------------
Дачић: На улицама у новогдишњој ноћи 40.000 људи
БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је прошле ноћи, током прославе нове године, на јавним местима у Београду било око 40.000 људи и да није било инцидената.
Дачић, који заједно с председником Србије Борисом Тадићем присуствује манифеастацији „Улица отвореног срца” која је ове године посвећена бебама, рекао је новинарима да је у престоници било саобраћајних несрећа и да су оне већином последица вожње у пијаном стању, али није износио појединости.
Упитан какви изазови стоје пред Србијом у 2012, он је казао да су то исти и политички и економски изазови као и у претходној години.
„Пред Србијом су и избори и најважније је да протекну у демократској атмосфери и да се сачува мир у земљи”, казао је Дачић.
Председник Борис Тадић и министар полиције Ивица Дачић шетају Светогорском улицом у оквиру „Марша за бебе” којим се промовише набавка инкубатора за породилишта у Србији, поздрављају се и разговарају са грађанима.
Светогорска улица је пуна родитеља и деце, које забављају аниматори, а празничној атмосфери доприноси музицирање испред „Атељеа 212”, продавци склаткиша и играчака.
                                                                                                                                  (Танјуг-Бета)

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.