субота, 25. фебруар 2012.

Стање на Дунаву у Гроцкој

Према информацијама које добијамо од Нутичког клуба Дунавац, стање на Дунаву је следеће:
Велика вода је проходна, а ледени чеп је од млина па до другог шодера. Ледоломац који је кренуо од Смедерева ка Гроцкој, морао је да се врати због стања на Ковинском мосту и оближњем гасоводу јер Барже које су биле у Панчеву, када је попустио ледени чеп, понела их је матица. Оне су Гроцку заобишле, а у Смедереву има спремних бродова који ће их прихватити и привезати на најближе погодно и безбедно место. Што се тиче наших чамаца, тачније њих 94, спашено је 85. Борба је трајала 6 дана.

 Предраг Марковић-Змај, председник удружења, је изјавио:
Дунав нас је заковао 6.2, негде око 18 сати. Од тад траје наша борба са ледом. Прво смо чамце привлачили до обале, а онда комплет све што је могло у Врбак. Земун је самлевен 19.2, око 3 сата, а ми 20.2 преко ноћи. Сваког дана је неко од нас пропадао кроз лед и били смо скроз мокри. После ових шест дана ја на крају нисам имао обућу. Морао сам од детета да узмем патике, јер ништа суво од обуће нисам имао. Јако је незгодно кад онако ознојен упаднеш у хладну воду. Губи се дах по неколико секунди, не може да се удахне ваздух. Мени се дешавало и да по неколико пута дневно упаднем у воду. Када су почели да се гужвају сплавови у Гроцкој, између њих је било двадесетак чамаца. Петнаест чамаца смо ја и моји чланови ту ноћ успели на руке да изнесемо. Вечерас је кренуо и да се излива бегаљички поток, тамо су и наши ватрогасци. Грочица  у Гроцкој има још метар до изливања. Проблеми са ледом су прошли, али сада надолази вода. Само да не буде иста ситуација као априла 2006 године

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.