среда, 29. фебруар 2012.

Од 5. марта сеча струје дужницима

"Електродистрибуција Београд" најавила да ће од 5. марта започети опсежну акцију против неплатиша. Дуг за утрошену електричну енергију премашио 20 милијарди динара.ПРИВРЕДА и становници Београда, закључно са 1. фебруаром, дугују више од 20 милијарди динара (од чега је четири милијарде камата) за утрошену електричну енергију, због чега је ПД "Електродистрибуција Београда" најавила да ће од 5. марта почети са искључењима неплатиша. Привреда, приватници и државне службе и институције дугују више од 10,2 милијарди динара, док је дуг домаћинстава достигао више од 9,3 милијарди динара.


Опомену пред искључење добило је 15.799 домаћинстава, чији је дуг већи од 30.000 динара, опомена пред утужење је послата на адресе 24.065 домаћинстава. Истовремено, ово предузеће је поднело и више од 50.000 тужби, међу којима и оне због крађе струје. Поднето је и 992 тужбе против правних лица за дуг од 643 милиона динара и 26.803 тужбе против потрошача који дугују 1,5 милијарди динара. Ипак, како истичу у ЕДБ, 99 одсто људи хоће да плаћа струју, али има и оних који дугују милионске износе за утрошену електричну енергију.
 - Наше службе су поднеле и 665 кривичних пријава за крађу струје, самовласно прикључење или стављање лимитатора веће снаге од купљење и др. од чега је 19 одбачено, 17 је решено принципом опортунитета, ако плате неће бити гоњени, док су остале, њих 629, и даље нерешене - каже Стеван Милићевић, директор овог предузећа. - Дешава се да пуно пута страдају невини људи који када купују стан не проверавају да ли имају регуларну струју или користе такозвану грађевинску, која служи само за напајање машина.Највеће главобоље ЕДБ, према речима Стевана Милићевића, задаје металски комплекс чија дуговања прелазе две милијарде динара, а не постоји никакав изглед да се она наплате.

- Већина ових предузеће готово и да не постоји, а због законских решења, попут оног о приватизацији није могуће ни наплатити потраживања за струју од нових власника - каже Милићевић. - Од "мртвака" није могуће ништа наплатити, па нам једино преостаје да их искључимо са мреже како бар не би плаћали ПДВ на испоручену, а ненаплаћену електричну енергију.

Наш саговорник сматра и да би једно од решења могао да буде и отпис камата, уз услов да се дуг исплати у целости. Ипак, како каже Милићевић, за то није надлежна "Електродистрибуција".

ОПОМЕНЕ, УТУЖЕЊЕ, ПА ИСКЉУЧЕЊЕ

НЕУРЕДНИМ платишама, ЕДБ свакодневно шаље опомене пред утужење и искључење. Због великог броја опомена и тужби Први основни суд и ЕДБ су ангажовали омладинце из ове фирме да им помогну на уносу података и сл. Уколико грађани два месеца заредом не добију рачун, морају одмах да посумњају да ту нешто није уреду, односно да нису пријављени ЕДБ.

ЕДБ У БРОЈКАМА

* 20 милијарди динара дугују привреда и становници Београда

* 15.799 домаћинстава је добило опомену пред искључење струје

* 24.065 опомена пред утужење је послато на адресе Београђана

* 665 кривичних пријава већ поднето због крађе струје

 НАЈВЕЋИ ДУЖНИЦИ СВИ потрошачи који 11 месеци не измирују своја дуговања, како је речено у ЕДБ, аутоматски се утужују. Међу највеће дужнике убрајају се: ИМР - 583 милиона динара, ИЛР - 566, "Петар Драпшин" - 523, ИМТ - 348, "Прва искра" Барич 200, "Политика" АД 63,9, "Вељко Пејовић" колетивни смештај 17,4... Ту треба убројити и буџетске кориснике, попут школа, комуналних и јавних предузећа... Они, ипак, своје обавезе измирују када им за то стигну средства из буџета. (novosti.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.