недеља, 26. фебруар 2012.

Код Гроцке ледоломац разбијао лед на Дунаву. Катастрофа избегнута за длаку, битка са ледом и у недељу, како се грочански лед не би нагомилао са оним који је разбијен у петак

ЛЕДОЛОМАЦ "Гребен" с муком се у суботу раног јутра пробијао кроз тридесетак километара дугу санту наталоженог леда код Гроцке. Стотине Грочана окупљених на обали чекали су исход драме на Дунаву јер је нагло отопљавање претило да сваког тренутка откачи хиљаде кубика леда с 18 заробљених бродова и баржи и понесе је ка само 15 километара удаљеном Смедереву.


Такав сценарио изазвао би катастрофу за најдуже три сата, јер би се санта дебела и до пет метара сударила с пловилима натовареним горивом у смедеревској луци, самлела би све уз обалу, а највећи страх изазивало је питање шта ће се десити с мостом.Грочани су без даха посматрали малу силуету ледоломца који се наизменично указивала и нестајала иза Грочанске аде.

- Мора да хвата залет - коментарисао је борбу с ледом лађар Зоран наоружан двогледом. - Гребен јесте сила, има два мотора од 2.200 коња, али мора да се враћа и да хвата залет пред удар, јер је лед много дебео.
Узвици одушевљења зачули су се кад је ледоломац после четири сата ломљења најзад прошао шпиц речног острва.

- Тече, тече, пловни пут је слободан - узвикнуо је посматрач с двогледом, а ускоро је голим постала видљива ледна бујица која је јурнула низ матицу Дунава, а "Гребен" се хитро окренуо ка Смедереву.

- Журимо да престигнемо грочански лед пре него што стигне до смедеревског који смо разбили у петак, да се не сретну и не нагомилају - рекао је у телефонском разговору за "Новости" капетан Хранислав Мирковић, шеф Лучке капетаније Смедерево. - Да би уклонили сваку опасност у недељу и понедељак непрестано ћемо патролирати између Гроцке где ћемо разбијати лед и Смедерева. Ипак, најтеже је прошло, пробили смо одушку кроз санте које су биле дебеле и до три метра.

У слушалици су се из позадине, измешани с грмљавином мотора чули раздрагани гласови посаде "Гребена" капетана Зорана Ломбауера, Саше Марковића, Ратомира Јанковића и Верољуба Субашића. То је био добар знак да је катастрофа избегнута, али за длаку.

- Не бисмо дошли на ивицу катастрофе да су на време слушана упозорења која смо слали још пре 15 дана, а која су само "Новости" преносиле - каже капетан Мирковић. - Чим је Дунав почео да се леди морали су се ангажовати ледоломци да спрече настајање зачепљења. Надам се да ћемо из ове ситуације изаћи паметнији.
                                                СУДБИНА НА КОЦКИ
У Петак увече посада "Гребена" се нашла пред дилемом да ли сме да се упути ка Гроцкој да пробија ледни чеп јер су стигла упозорења да је санта исувише дебела и да би могла да се покрене и здроби ледоломац. После кратког већања лађари су одлучили да тачно у 7 ујутро крену у разбијање санте дуге 30 километара, јер је судбина целог града и доњег Дунава била у њиховим рукама. (Новости)

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.