среда, 8. фебруар 2012.

Клуб за пензионере у Калуђерици

Након изградње новог вртића и основне школе, житељи Калуђерице добили су и модеран простор за дружење и боравак пензионера, који се налази на трећем спрату новосаграђеног Дома здравља „Миливоје Стојковић". Први клуб пензионера у овом највећем насељу општине Гроцка данас су посетили градоначелник Београда Драган Ђилас и заменик градоначелника Милан Кркобабић.
-Покушали смо да нађемо адекватан простор за изградњу боравка за пензионере и на крају смо решили да на згради дома здравља направимо још један спрат. Он је заиста прелеп, а циљ нашег рада је да старији суграђани не животаре већ да уживају у сваком дану. Срећан сам што овде видим компјутер и библиотеку. Много тога смо унапредили. Годинама у Калуђерици ништа није урађено, онда смо направили школу, вртић и дом здравља, а сада и овај дневни боравак за пензионере. Наставићемо и даље да тако радимо, нема великих речи које могу да се изговоре већ само дела. Захваљујем пензионерима што су дошли да заједно развијају Калуђерицу и Београд на начин како су то радили претходних година, рекао је градоначелник Ђилас.

Заменик градоначелника Милан Кркобабић истакао је да је отварањем овог дневног клуба за пензионере, град Београд испунио дугогодишње захтеве житеља Калуђерице.

-У ситуацији када се у целој земљи много тога затвара, ми заједно отварамо један клуб. Саградили смо битне ствари у Калуђерици. Данас сте добили место где можете да се окупљате, дружите, живите активно, јер су пред вама лепе године и биће још боље, рекао је Кркобабић.

Растуће потребе за отвореном социјалном заштитом старијих Београђана условиле су проширење мреже клубова за одрасла и старија лица, као вид ванинстуционалне подршке за самосталнији живот.

На укупној површини од 192 квадрата, пензионерима је сада на располагању библиотека и интернет соба, као и простор за ручавање. Како се клуб налази на тређем спрату дома здравља, до њега се долази панорамским лифтом прилагођеним и за особе са инвалидитетом. Клуб је отворен радним данима у две смене у периоду од 8 до 20 часова, као и суботом од 9 до 14 часова. У клубу ће бити радно ангажовани домаћица клуба, помоћник домаћице клуба и социјални радник.
Мештани Калуђерице нису крили задовољство што је град Београд баш у њиховом месту отворио први клуб за пензионере, у коме могу да се ближе упознају са својим комшијама, да играју шах и друге друштвене игре, да организују игранке и културно-уметничке секције.

Милка Зиндовић, од скоро пензионерка, каже да је 40 година радила у кафани где су до сада старији суграђани Калуђерице могли да се окупљају.

-Пресрећна сам што ћемо од сада моћи да се дружимо у новом простору, што смо добили дом здравља, а млади школу и вртић. Ово је прилика да се организујемо и уживамо.

Пензионерка Вера Сабо већ је почела да се са комшиницом договара око активности у новом простору где ће, како каже, да се дружи са својом генерацијом.Иначе, у Београду постоји 20 дневних центара и клубова, на 14 београдских општина, које свакодневно посећује око 2.600 пензионера, док је укупан број активних корисника око 7.000. Током 2011. године град Београд је адаптирао и опремио 12 клубова.

Отварању првог клуба за пензионере у Калуђерици присуствовали су и члан Градског већа Дарко Божић, секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, директорка Градског центра за социјални рад Снежана Стошковић, директорка Геронтолошког центра Београд Бранкица Јанковић, као и директор Дневних центара и клубова за старије при Геронтолошком центру Миодраг Тасић.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.