уторак, 14. фебруар 2012.

Заштитник виноградара, Свети Трифун, ове године има посебно захтеван задатак - да очува винову лозу под наслагама дебелог снега.

У домаћинствима у Гроцкој, познатој по добром роду грожђа, међутим, не брину. Вишенедељни наноси, како кажу, штите род од мраза, па се и по снегу до колена слава обележава по устаљеним обичајима.

Заливена прошлогодишњим родом, орезана на овогодишњем предугом минусу, винова лоза из домаћинства Суљића, као и она из свих других винограда у Београду, на јединственом је испиту - да опстане по снегу који не памте ни Петрови осамдесетогодишњи родитељи.


- Петар Суљић, виноградар - Ми се надамо да овде овај снег нама ће да помогне. Јер снег задржава температуру тако да значи, ово није проблем? Па не би требало да буде. Једино снег ако се нагло отопи па буду опет овако јаки мразови, онда може да има проблема.

Тако посматрано, бриге нема - биће да је баш Свети Трифун ушушкао 10.000 чокота београдских винограда у најбољу заштиту од овогодишње ледене зиме.

Предложили смо виноградарима да на налепницу овог вина ставе нешто попут - прављено с љубављу и под незапамћеним снегом на Светог Трифуна. Јер ова сорта ће свакако по томе бити запамћена.

Није жеља, него циљ. Изградњом 312 милиона динара вредног система за наводњавање, 600 хектара општине Гроцка ове године добија најбољу негу.

- Мирослав Чучковић, члан Градског већа - Нажалост, овај велики снег нас је спречио да ти радови крену одмах, али ће кренути чим се буде мало отопио, на пример за неких две недеље, али суштина је да ћемо успети то да завршимо у договореном року, с обзиром на то да су на саму грађевинску локацију стигле цеви и све потребне пумпе.

Кажу у Гроцкој, половина становника слави Св.Трифуна, половина Сретење - поделили се таман, да једни код других оду. Традиција, без обзира на зиму. Овим првим, придружио се данас и велики број оних далеко од винограда. У Вазнесењској цркви литургију је служио владика Атанасије Ракита.(Studio B)

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.