уторак, 21. фебруар 2012.

Стање на Дунаву, Београд-Гроцка

Дунав је проходан, а према осматрањима, нису примећене веће санте леда, речено је на данашњем састанку Градског штаба за ванредне ситуације.

Ледени чеп на Лиду је под контролом и на том послу је ангажован брод „Топола", који има потребну снагу и техничке могућности за спречавање евентуалног покретања ледених санти. Свих пет баржи које су усидрене у сидришу Луке „Београд" су под надзором и не постоји могућност њиховог покретања и угрожавања стубова на Панчевачком мосту.


Водостај Дунава је у односу на јучерашњи дан опао за 20 центиметара, а стање на Сави је редовно и без леда. Из Градског штаба апелују на све власнике моторних чамаца и других пловила која су извучена на обалу да обезбеде сигурност пловила и потребан надзор. Припадници Речне полиције су у контакту са власницима пловила, а инспекција безбедности пловидбе Лучке капетаније је у сталном обиласку пловних објеката, контролишући поштовање забране рада угоститељских пловних објеката који нису безбедни за пријем гостију или пловидбу.

Што се тиче Грочанског дела Дунава, Наутички Клуб Дунавац (удружење пецароша) нам јавља да су организовали акцију спашавања чамаца на Грочанској марини. У кратком разговору  за НашуГроцкаИнфо, председник удружења, Предраг Јанковић-Змај је изјавио:
Од јуче смо на терену. Синоћ смо установили да нам је пола чамаца потопљено, неки су један преко другог. Успели смо да извучемо петнаестак. Данас смо наставили и ојачали акцију, да спасемо што се спасти може. Коначан биланс са данашњим даном је да је 20 чамаца потонуло, 20 смо успели да спасемо. Остало је још неких 40 чамаца. Везови на сплав ресторанима су попуцали и само је питање сата када ће кренути низводно. Ја и моји људи смо уложили максимум, упадали смо и по неколико пута до врата у воду.Може се рећи да је стање драматично. Очекујем помоћ чланова и осталих, да дођу са водоотпорном обућом, у помоћ. Сутра настављамо са акцијом, људи су преморени, те би нам помоћ заиста добродошла. Захваљујем се, испред нашег клуба, свим члановима и осталим грађанима који су нам данас пружили помоћ, у овој веома тешкој ситуацији. Толико за сада, обавештаваћемо Вашу редакцију о стању и наредних дана.






Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.