субота, 11. фебруар 2012.

Наставља се зима 2012. - Нове жртве, нова снежна олуја

У Србији је до сада 16 особа умрло од смрзавања, и то је најновији трагични биланс таласа хладноће који је захватио нашу земљу, а ледени талас у наредним данима доноси нове снежне падавине.

Временске неприлике условиле су поновни апел председника Србије Бориса Тадића који је поручио свим грађанима и институцијама у земљи да штеде струју, као и да грађани брину о својим родитељима.


Да ли је стварно неопходно да нас председник, јавно у свим медијима, подсети да треба да бринемо једни о другима, посебно о члановима породице?

Чини се да јесте.

Међу страдалима од смрзавања много је старих особа из руралних крајева, што је вероватно и Тадића навело да се обрати нацији и поручи свима да морају да покажу одговорност и да је много старијих људи у снегом изолованим кућама по селима чија деца живе у градовима или у иностранству, а бригу о својим родитељима у овим тешким околностима препуштају другима.

Ипак, таквих старих усамљених људи има и у градовима.

Осврните се око себе. Можда и у вашој згради живи сама нека болесна бака која и када је лепо време једва дође до продавнице да купи намирнице. Или седамдесетогодишњи комшија који чисти снег са степеница испред зграде у којој ви живите, да би отишао до поште по пензију.
 Наравно, можете и да им не помогнете, јер немате времена, хладно вам је, звали су полицију онда када сте правили буку прослављајући рођендан, увек се нађе неки разлог. Али, можете и да учините добро дело јер можда и ви или неко кога позајете има баку и деку у неком снегом затрпаном селу коме добре комшије, онако успут, сврате и донесу свеж хлеб.

И још нешто. Почело је искључење струје свим великим индустријским потрошачима чији рад није неопходан, а заменик премијера Ивица Дачић рекао је да ће све бити учињено да не буде рестрикција.

За то ћемо, изгледа, морати сами да се побринемо или ћемо се сви смрзавати. Први апели и упозорења да је енергетски систем на граници издржљивости и да може доћи до његовог колапса нису уродили плодом.Сада сви понављају да нас једино штедња може спасити из ове ситуације. Можда је право време да угасите оно светло које сте заборавили када сте изашли из купатила?

Временске (не)прилике у наредном периоду

У Србији ће данас после веома хладног јутра са јаким мразом током дана бити умерено до знатно облачно и хладно. Местимично ће бити слабог снега, углавном у јужним и западним крајевима, уз највишу температуру од минус 12 до минус 7 степени.

Крајем дана и током ноћи снег се очекује у већем делу земље, а грађанима се саветује да не излазе напоље уколико не морају.

Веома хладно време, са леденим данима, у Србији ће се задржати до 20. фебруара. Лед на рекама у Србији, који ремети природни режим тока у речним коритима, задржаће се до краја месеца.
 Лед који виси са објеката такође ствара проблеме, те се због стварања великих леденица у акцију скидања укључила и Горска служба спашавања Србије (ГСС), преко својих станица и мобилних тимова, и то у Београду, Бору и Зајечару, а тимови те службе су у приправности у градовима широм Србије. Они у сарадњи са ватрогасним јединицама уклањају леденице које прете грађанима.

Леда и снега ће бити све више, то је извесно. Неизвесно је само да ли ће нас мраз натерати на солидарност.
Што се тиче наше Општине, за сада прикупљамо информације. Имамо само информацију да је на путу од Брестовика ка Аутопуту, снег на коловозу и до 15-ак центиметра. Саобраћај се одвија отежано.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.