понедељак, 26. децембар 2011.

Листање Дневне штампе

Пијаним суграђанима забрањен улазак у возила јавног саобраћаја, али и седење на сувозачевом месту.
Полицајац може да "алкотестира" пешака на улици ако направи неки прекршај.
ПОЗНАТЕ кафанске стихове „лево, десно, нигде мог стана, ој улице, ала си пијана...", судећи по новим правилницима, тешко да ће се срицати са усана љубитеља добре капљице. Наиме, на последњој седници Скупштине града, одборници су изгласали одлуку о јавном линијском превозу путника на територији Београда, по којој је „лолама", у видно алкохолисаном стању, забрањена вожња у "јавном линијском превозу".
Према томе, ако су после неког славља малигани узели „данак у крви", на око пијани суграђанин, неће смети да се кући упути аутобусом градског саобраћаја. Проблем је, међутим, што по слову закона то неће моћи ни колима, а ни пешке! Пут од кафане, до топле постеље додатно компликује недавно донесен Закон о безбедности саобраћаја, јер по њему „казну од 5.000 динара платиће возачи који на предњем седишту возе пијану особу". Нови закон кажњава и пијане пешаке.
Ако под дејством алкохола одлучите да прелазите улицу ван пешачког прелаза или на црвено светло, запрећена казна је од 15.000 до 30.000 динара. Ако полицајац види да је пешак „под гасом“, има сва права да га алкотестира и приведе у станицу на трежњење. Уколико одбије алко-тест, може да буде кажњен од 15.000 до 30.000 динара.
Такође, исту казну, видно „наквашени" суграђанин може да плати, ако својим понашањем непосредно угрожава безбедност саобраћаја. На пример, ако се тетура идући коловозом, лежи на путу или што није редак случај, да “регулише саобраћај“.

Они опрезнији кажу, да ће се увек наћи неки динар за такси. Међутим, поједина београдска такси удружења избегавају да возе пијане путнике. А, они који се ипак одлуче да превезу таквог суграђанина, мораће да долазе у непријатну ситуацију јер је и њима забрањено напред да возе људе у алкохолисаном стању.
Дакле, људи "под гасом" мораће да изаберу између обавезног седења на задњој клупи возила или трежњења у неком мирном и тихом кафанском кутку.ПРОХИБИЦИЈА ОД 22.00 ДО 6.00 СКУПШТИНА града Београда, пре мање од годину дана, усвојила је Одлука о угоститељским, занатским и трговинским објектима којом је регулисано радно време кафића. Тада је забрањена продаја алкохолних пића од 22 сата до шест сати ујутру у продавницама, самоуслугама, дисконтима, робним кућама, специјализованим продавницама за продају штампе и дувана, киосцима, трговинским центрима и на бензинским станицама.(извор Новости)



Од врата до - повереника

Предизборна кампања је почела и политичке странке су кренуле да обилазе грађане не би ли прикупиле још гласова, а нарочито оних неопредељених којих, како се тврди, има доста. Акција од врата до врата није нова, код нас је почела деведесетих година са вишестраначјем.
Али Србија сада има повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића коме стижу жалбе грађана на активисте партија. Грађане углавном узнемирава то, како тврде, што странке располажу њиховим личним подацима.Али узнемирава их и то што им долазе на врата, а незваних посетилаца је много – од продаваца разне робе па до секти. Многи се плаше и за своју сигурност.(извор Политика)


Први асфалт за више од 260 улица(извор ПРЕСС)
Према речима Иване Вулетић, директорке Дирекције за путеве, укупно је асфалтирано 155 километара по први пут, а највише таквих улица урађено је у општинама Палилула и Гроцка.
- На Палилули су 42 улице асфалтиране први пут у дужини од 19 километара, а 11 улица је због дотрајалости поново превучено асфалтом. У Гроцкој је први асфалт добило 40 улица. Доношењем новог статута града 2008. године Дирекција за путеве је постала надлежна за све градске општине. Гроцка је имала највише неасфалтираних улица, те је град препознао потребу да се и у том делу града путеви доведу у функционално стање. У тој градској општини има још улица које би требало асфалтирати. Оне ће сигурно бити завршене наредне године, када временски услови буду погодни за то - прецизирала је Ивана Вулетић.
Београд је од 2008. асфалтирао укупно 1.444 улице, дужине 806 километара.

Старе Повластице за превоз,важиће и у Јануару (извор Блиц)
Старе легитимације за превоз, са важећом јануарском маркицом, важиће и током јануара, кажу у Дирекцији за јавни превоз.Тест фаза новог система управљања, контроле јавног превоза, као и новог система електронских карата почеће од 1. јануара, тако да ће у том месецу функционисати и нови и стари систем карата, изјавио директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац. Грађани ће за превоз моћи да користе старе легитимације са маркицама, нове персонализоване „бус плус" картице са маркицама или месечне електронске карте. За тих месец дана грађани би требало да се упознају са новим системом и навикну на нови начин наплате услуга превоза - истакао је Шарац.
У ГСП-у кажу да продаја јануарских маркица почиње сутра на свим продајним местима тог предузећа.
Маркице се могу се купити радним данима од 7 до 19, а суботом од 8 до 14 часова. Продајна места не раде недељом.

Власници опасних паса од 1. јануара плаћаће локалну комуналну таксу у годишњем износу од 30.000 динара, будући да су ову одлуку усвојили одборници Скупштине града. Такође, власници опасних паса, тј. расе питбул, стафорд теријер, амерички стафорд теријер или мини бул-теријер, или мешанац тих раса, на јавној површини моћи ће да изводе своје кућне љубимце само на поводнику и са заштитном корпом на њушци.(извор Данас)
рема речима градског секретара за комуналне и стамбене послове Предрага Петровића, у последње време десио се велики број напада опасних паса на Београђане, што је и био разлог да се Одлука о држању домаћих животиња и кућних љубимаца допуни, али и увођење реда и пооштравање одговорности за власнике опасних паса.
- Одлука предвиђа и да убудуће само пунолетне особе могу да их изводе и да уз себе морају да имају пасош с подацима о псу. Животиња мора да има и заштитну корпу. Такође, пси који су регистовани у Београду преласком у неку другу локалну самоуправу мораће да имају дозволу секретаријата, на основу прегледа у „Ветерини Београд“, да је пас здрав, чипован и вакцинисан од заразних болести - казао је Петровић.
Мандатна казна на лицу места износи пет хиљада динара, док је код судије за прекршаје од 2.500 до 75.000 динара.
Мањи кућни љубимци могу и у превоз
Мањи кућни љубимци од сада ће моћи да се уводе у градски превоз, будући да је на предлог Секретаријата за комуналне и стамбене послове града и великог броја суграђана, усвојена ова одлука на јучерашњој седници градског парламента.Како је објаснио директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац, у периоду од 9 до 13 сати као и од 18 до 24 сати, кућни љубимци, до 40 сантиметара, моћи ће да се превозе у посебним транспортерима прилагођеним њиховим величинама и расама, како би остали путници били безбедни.

Занимљивости са "фејсбук" профила и страница:
Наса Калудјерица
Најновије Вести:ПАДА ОДБОР ЛДП ГРОЦКА НА ЦЕЛУ СА МАНОЈЛОМ ДЈУКИЦЕМ
Ка ОО ЛДП Гроцка и Централи Либерално Демократске Партије , кренуле и прве две оставке цланова ОО ЛДП ГРОЦКА.Ако узмемо у обзир , да су јос неки цланови у фази преласка у ГГ СГ дефинитивно моземо потврдити вест ДА СЕ ОО ЛДП ГРОЦКА РАСПАДА МОЗДА ДО ЦАК И ДО КРАЈА ОВЕ ГОДИНЕ.

                            
                                               

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.