недеља, 23. децембар 2012.

Преносимо - Интервју са Радетом Тодоровићем

Раде Тодоровић је непуне две деценије на политичкој сцени, а веђ неколико година у фокусу његовог политичког интересовања посебно је присутна локална политика.
Када се говори о вашем политичком ангажовању, сви који вас познају сложни су у једном: било да којој плитичкој опцији припадате, увек се руководите својим политичким принципима, а то сте најбоље показали у мандату председника општине Гроцка, када сте се зарад „мира у кући" супроставили надређенима у својој странци. Какве сте поуке политичке природе тада извукли?


Ово време карактеришу нестабилни савези и мењање стратешких интереса тако да се некада треба и супротставити и својим „надређенима" уколико је то у интересу грађана. Ја сам првенствено привредник и после 30 година рада у привреди наравно да сам на место председника општине дошао са конкретним идејама, са великим ентузијазмом и жељом да се много тога промени на боље. Као и у сваком послу тако и у политици, један човек без подршке целог тима не може са успехом да обавља посао. Нажалост поука коју сам извукао је да власт није средство већ циљ.

У овим последњим изборима, били сте шеф изборног штаба Уједињених региона Србије за општину Гроцка. Добили сте изборе, што значи да имате одборнике у Скупштини општине Гроцка. Међутим, чини се да је скупштинска владајућа већина у овој београдској општини попут претходних: „натегнута" и нестабилна, а грађани кажу и скупа. Који политички фактори утичу на рекло би се сталну политичку нестабилност ове београдске општине?


Ја јесам прихватио да водим изборни штаб у овој последњој изборној кампањи руковођен изванредним идејама за које се УРС залагао. Те идеје су биле нешто сасвим ново, као: смањење бирократије и укидање непотребних процедура, увођење принципа да „ћутање администрације значи одобравање", три пута брже издавање грађевинских дозвола, пореска реформа и подршка малим и средњим предузећима, укидање бројних парафискалних намета и још много тога.
На изборима се и потврдило да су грађани заинтересовани за решавање управо тих проблема, тако да су мотивисани баш тим за њих конкретним програмом дали поверење УРС-у. Сада у општини Гроцка владајућу већину чине СНС, ДСС, УРС.
Сведоци смо брзих друштвених и економских промена чији је резултат неизвесност и све брже сиромашење. Зато је хитно потребно да се правилно дефинишу правци развоја општине Гроцка и да се приступи изради стратегије развоја општине. То је врло сложен и одговоран посао који захтева ангажовање свих који могу да дају допринос, а при том треба партијску припадност оставити по страни. Могућности су огромне, од коришћења подстицајних средстава за развој пољопривреде и воћарства из државних и локалних фондова као и из фондова ЕУ до раста интереса за развој туризма и могуће инвестиције у туристичке капацитете.
То је оно чиме се треба бавити на локалу, да би све приче о нестабилности која је заиста присутна на овој општини биле прошлост.

Запажен је ваш ангажман преко Уједињених региона Србије, на одвајање Калуђерице и још неколико гравитирајућих насеља од општине Гроцке и оснивање нове градске општине Калуђерица. Које су предности оснивања нове градске општине Калуђерица и да ли је и колико тај посао известан?


Општина Гроцка је постала прегломазна и више није добра за сервисирање свих својих грађана због великог броја становника и зато што је северни део општине у свим сегментима, па и по удаљености окренут Београду, а не Гроцкој.
Формирање нове општине и оживљавање месних заједница биће добра основица за решавање већине проблема који се у овом тренутку чине не решивим.
Зато се залажем да се у складу са европским стандардима на територији општина са више од 100 хиљада становника успоставе нове, функционалније и ефикасније општине. То подразумева и формирање нове општине под радним називом „Калуђерица" па ма како се она звала.
Собзиром да је градска скупштина на иницијативу УРС-а усвојила предлог за промену Статута града о формирању нових општина, очекујем да ће се то десити у наредној 2013. години.


Градски одбор једне странке у Београду прикупља потписе грађана за иницијативу промене статута града Београда и враћање статуса приградским општинама које су раније имале тај статус, односно надлежности које су раније имале. Обзиром да је и Гроцка била приградска општина, које су предности а које мане градских, односно приградских општина?


Одлуком градске скупштине 2008 године, Гроцкој су одузета многа овлашћења. Имам врло позитивно мишљење о прикупљању потписа за враћање овлашћења нашој општини, јер је то важно за ефикаснији рад и приближавање локалне самоуправе грађанима. Једино тако они које су грађани изабрали да воде општину, моћи ће да покажу своје способности и своју одлучност да вуку корисне потезе, јер ће осим велике одговорности добити и одговарајућа овлашћења да своје идеје спроведу у дело.

Текст послат од Калуђерица Пресс

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.