субота, 10. март 2012.

Извештај са 31-ве седнице скукпштине Градске Општине Гроцка


            Данас је одржана, претпоставља се последња седница Скупштине ГО Гроцка у овом сазиву. Врло необично за грочански парламент али, изостала је  узаврела атмосфера! С једне стране збуњеност и скоро плашљивост а са друге исчекивање предстојећих избора.
            Дискусија по другој тачки дневног реда је можда успела да у потпуности да праву слику о одборничкој већини у овом сазиву! А све је изгледало нормално и у законским оквирима! Предлог решења о именовању Изборне комисије је била тачка заплета. По законским оквирима, свака одборничка група ( одборничку групу чине најмање три одборника који су потписали да су чланови групе) има право да предложи по једног свог члана и заменика тог члана у Изборну комисију.
Сам предлог решења који је достављен одборницима у материјалу за седницу је садржао неке чудне норме, апсолутно опозитне  слову Закона. То је изазвало противљење опозиционих одборника. Затражили су да се зна колико одборничких група постоји у скупштини  и који су одборници чланови којих група. После неколико неуспелих покушаја да се игнорише питање опозиције, под притиском уједињених опозиционих одборника, направљена је 10-оминутна пауза у којој је, веровали или не, дошло до прегруписавања одборника на власти!
 
Када су се вратили са паузе, председник Скупштине Горан Пекарски је тражио од одборника да се дизањем руку изјасне којој одборничкој групи припадају! Прво су руку подигли одборничке групе Снага грађана. Њих укупно 16. Интересантно је да је ГГ Снага грађана на изборима 2008. године добила 4 одборничка мандата. Дакле, увећали су своју снагу четири  пута.
            Потом се 7 одборника изјаснило да припадају одборничкој групи ЗЕГ-а а добили су 9 мандата на изборима 2008.  
            Уједињени Региони Србије имају 3 одборника колико и СРС. Пошто је председник скупштине заборавио свог свежег коалиционог партнера, СПС, на добацивање из клупа припадност клубу СПС се изјаснило 5 одборника.
            Ако је познато да грочански парламент има 35 одборничких места, простим сабирањем се долази до закључка да недостаје 1 мандат. То је одборник ДСС-а која је на изборима 2008. добила 3 мандата.
            Вашем репортеру није ни мало било лако да схвати све ове, рекло би се тектонске поремећаје у грочанском парламенту! Истраживали смо и сазнали за вас!
            Од 13 мандата колико је СРС добио на изборима 2008. вољу гласача и поверење које су добили је игнорисало 10 људи! Прешли су што у СПС што у редове Снаге.
            Од три одборника ДСС, укључујући и бившег председника ОО ДСС Гроцка и бившег председника општине Гроцка Зорана Јовановића, два су прешла у Снагу.
            Славко Андрејић из Камедола, добио је поверење гласача УГ Наш човек, али је то игнорисао и прешао прво у ДСС а мало потом и у Снагу Грађана. Све то за пар месеци.
Одборник Бажо Стојановић је поставио три одборничка питања:
  1. Како је општинска власт могла да рушење монтажног објекта ресторана Бело Брдо  на Дунаву у Винчи плати преко 84 000 еура?
  2. Како то да пијаца у Гроцкој на нешто од око 100 м2 површине, чија је изградња коштала преко 400 000 еура, после отварања од пре 5 месеци и даље нема струју за расхладне витрине и воду?
  3. Ко је и за чији интерес фалсификовао потпис заменика јавног правобраниоца, на меморандуму имовинско-правне службе и са печатом писарнице продао простор у пешачкој зони Гроцке фирми која је угашена још пре две године, 2010.?
Све у свему, док се једни хвале да су доследност и опстанак од 4 године на власти довољан разлог да ту остану и следећи мандат, други прозивају да се стабилност власти не огледа у трајању мандата куповином одборника лепим речима већ делима које власт остави иза себе за све становнике општине а не само за себе!
 


Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани читаоци, почев од 24 марта 2012 г. коментари ће се објављивати само преко нашег сајта, ради бољег праћења истих. Хвала на разумевању.